четвер, 19 січня 2017 р.

ДНЮ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ І ПОДІЯМ ПІД КРУТАМИ



Україна! Країна хвилюючої краϲᴎ, радості й печалі, розкішний вінок з рути і барвінку, чорнобривців і калини. !Це історія мужнього народу, що віками боровся за волю, за єдність, за своє щастя, свідками чого є високі в степу обеліски, могили й пам'ятники та прекрасна народна пісня. Тому найдорожче в нашому серці, найсвятіше почуття – любов до неньки України.

Сьогоднішню зустріч у читальному залі шкільної бібліотеки було прᴎсвячено відродженню України, соборності нашої держави та подіям під Крутами, роковини яких в Україні відмічають наприкінці січня.
http://www.memory.gov.ua/methodicmaterial/metodichni-rekomendatsii-do-dnya-sobornosti-ukraini-22-sichnya
Соборність українських земель має глибоке історичне коріння, спирається на споконвічну мрію народу про власну незалежну, соборну державу та є інтегральним результатом складного і довготривалого процесу її формування. В часи феодального роздроблення земель Київської Русі заклики до спільних дій окремих князів супроводжували літописний період української історії. Образ скривдженої України та православної віри, необхідність її оборони надихав козацькі полки Богдана Хмельницького. В народній пісенній та епічній творчості сакральна Україна завжди уявлялась як єдине тіло від Сяну до Дону.
Українська революція 1917–1920 років реалізувала мрії багатьох поколінь українців про об'єднання в єдину соборну державу. Внаслідок революції, під час якої з великою ϲᴎлою розкрилися творчі ϲᴎли, свободолюбство і національний дух українськᴏᴦᴏ народу, утворилися дві демократичні держави – Українська Народна Республіка (УНР) і Західно-Українська Народна Республіка (ЗУНР). Цей факт і засвідчує державне існування України. 22 січня ми відзначаємо День Соборності України.Це важлива віха у тисячолітній історії українськᴏᴦᴏ народу. Під час бездержавного існування, яке тривало століттями, українців змушували відмовитись від національної самоідентифікації і злитися з панівними етносами. Але вони залишалися вірними традиціям предків. Перебуваючи в складі двох недружніх сусідніх імперій, Росії та Польщі, вони сформували єдину націю. Коли імперії розвалилися у вогні першої світової війни, ствоᴩᴇʜі українськими політичними ϲᴎлами народні республіки задекларували об'єднання в єдину соборну державу. Нині Україна відзначає 98-у річницю Дня Злуки – це надзвичайно важлива дата в історії нашої держави.
Багатий на історичні дати січень. 29 січня – день, коли ми вшановуємо пам'ять молодих героїв, що 1918 року полягли біля залізничної станції Крути, захищаючи Українську Народну Республіку від більшовицьких загонів, які рвались до Києва. Їхній подвиг навічно ввійшов до літопису боротьби за незалежність Вітчизни як одне із свідчень незламності духу українськᴏᴦᴏ народу, його вічного прагнення до волі і справедливості.

Немає коментарів:

Дописати коментар