понеділок, 16 листопада 2015 р.

9-13 листопада у бібліотеці було організовано перегляд статей журналів та газет у рамках тижня знань пожежної безпеки на тему: «Вогонь наш друг, та не завжди, чекати можна і біди»














Можливі дії, якщо пожежа застала людину у приміщенні.

Якщо пожежа застала вас у приміщенні:
1.  Ви прокинулись від шуму пожежі і запаху диму, не сідайте в ліжку, а скотіться з нього прямо на підлогу.
2.  Якщо телефон біла вас – терміново телефонуйте в пожежну частину.
3.  Повзіть по підлозі під хмарою диму до дверей вашого приміщення, але не    відчиняйте їх відразу.
4.  Обережно доторкніться до дверей тильною стороною долоні, якщо двері не гарячі, то обережно відчиніть їх і обережно виходьте.
5.  Якщо двері гарячі, не відчиняйте їх – дим та полум’я не дозволить вам    вийти.
6.  Щільно зачиніть двері, а всі щілини та отвори заткніть будь-якою тканиною, щоб уникнути подальшого проникнення диму та повертайтесь повзком у глибину приміщення і приймайте заходи для порятунку( зачинені двері затримують пожежу на 15 хвилин).
7.  Присядьте, глибоко вдихніть повітря, розкрийте вікно, висуньтеся та кричіть: “ Допоможіть, пожежа!”
8.  Якщо ви не в змозі розкрити вікно, розбийте віконне скло твердим предметом та зверніть увагу людей, які можуть викликати пожежну команду.
9.  Якщо ви вибрались через двері, зачиніть їх і поповзом пересувайтесь до виходу з приміщення, рухаючись навкарачки, оскільки внизу менше диму. Обов’язково  зачиніть за собою всі двері.
10.  Якщо ви знаходитесь у висотному будинку, не біжіть вниз крізь вогнище, а користуйтеся можливістю врятуватися на даху будівлі;
11.Під час пожежі заборонено користуватися ліфтом.
     У всіх випадках, якщо ви в змозі, зателефонуйте “101” і викличте пожежну команду.

       Що саме треба повідомляти, якщо викликаєте пожежників?
            Викликаючи пожежників, чітко відповідайте на запитання диспетчера, повідомте, що саме горить, повну адресу, свій телефон, прізвище, ім’я, по-батькові, скільки поверхів має будинок, як до нього під’їхати тощо. Не дивуйтеся великій кількості запитань: пожежна команда вже виїздить. Диспетчер докладно з’ясовує обставини й трохи пізніше по рації передасть ці відомості пожежній команді, яка перебуває на шляху до вашого будинку.
     Якщо ви в будинку чи квартирі не самі, то які ваші дії?
            З палаючого приміщення потрібно вивести дітей ( від диму вони часто ховаються в шафах, під столами, ліжками, в туалетах, ваннах, під ковдрами і найчастіше не відгукуються), літніх людей. Лише після цього почати гасити вогонь самотужки, використовуючи вогнегасник або підручні засоби. Ними можуть бути: мокра цупка тканина, вода, пісок.
http://krasotkina.com/content.html 

Немає коментарів:

Дописати коментар