середа, 14 вересня 2022 р.

Роальд Дал



13 вересня Всесвітній день Роальда Дала, письменника, якого називають
одним із найвизначніших дитячих пись­менників ХХ століття і «літе­ратурним бать­ком» Джоан Ролінґ. 
Роальд Дал (Roald Dahl) 1916-1990 - всесвітньо відомий письменник норвезького походження, сценарист, автор книжок для дорослих і дітей, військовий герой, лауреат численних премій.
 У 40-х роках 20-го століття здобув славу як автор творів для дітей та дорослих. В Україні його творчість добре знана серед малечі завдяки двом «абабагаламазьким» книжкам «Чарлі і шоколадна фабрика» та «Матильда».

Роальд Дал народився в Уельсі в родині норвежців. Дитинство минуло в Англії. Вісімнадцятирічним юнаком вирушив до Африки, де працював у нафтовій компанії «Шелл». З початком Другої Світової війни Дал служить пілотом Королівського повітряного флоту. У 26-річному віці переїздить до Вашингтона (США), де публікує свої перші «дорослі» твори про війну. 1960 року, мешкаючи з родиною в Англії, Дал починає писати твори для дітей. Помер Р. Дал 1990 року, але популярність його творів продовжує зростати. Такі його шедеври, як «Джеймс і гігантський персик», «Матильда» та «Чарлі і шоколадна фабрика» зачаровують дедалі ширші кола юних читачів у всьому світі. 

Офіційна інтернет-сторінка Роальда Дала

 
Першою книгою письменника була книжка «Ґремліни» (1943) — про маленьких створінь, запозичених із фольклору. Згодом Дал написав повісті «Чарлі і шоколадна фабрика», та «Чарлі і великий скляний ліфт». «Чарлі і шоколадна фабрика» — це одна з тих книжок, які необ­хідно прочитати кожній дитині. «Джеймс і гігантський персик», «Матильда», «ВДВ» - вважаються одними з найулюбленіших дитячих творів XX-ого століття.
Чарлі і шоколадна фабрика» — найпопулярніша книга Роальда Дала, одного з літературних батьків Джоан Ролінґ — авторки «Гаррі Поттера»... Жив собі бідний хлопчик, якому раз на рік — на його день народження — дарували єдиний дарунок — маленький шоколадний батончик. Але хлопчик мав добре серце, і тому ...

У своїх творах для дітей письменник засуджує поганих батьків, які не піклуються про дітей, або навпаки, дозволяють їм занадто багато. Роальд Дал показує, що хорошим дітям ніколи не буде самотньо, адже для них завжди знайдеться друг і порадник. Водночас, письменник не ідеалізує своїх персонажів, а зображує їх такими, якими вони є.
Хочеш більше дізнатися про історію життя та творчість письменника? Крокуй за посиланням ⬇️
А якщо ви ще не читали твори Роальда Дала, то добірка книжок саме для вас.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар