четвер, 13 жовтня 2022 р.

14 жовтня.День в історії України

Чому всі ці події святкуються в один день? Чи не правильніше було б розподілити їх на інші дні? Це просто неможливо, адже вони поєднані не лише датою. Те, що чотири свята відзначаються саме у цей день – не випадковість, а сплетіння української історії та традицій, які ми продовжуємо підтримувати й сьогодні.
Українські козаки надзвичайно шанували християнські традиції та вважали Покрову одним з найбільших свят, то і для цих захисників 14 жовтня виявилось визначною датою. Саме у цей день вони святили свою зброю, яку шанували не менше ніж національні традиції.

Християнська віра, шанування традицій та прагнення понад усе захистити рідну землю – саме ці якості були властиві українським повстанцям. Тож 75 років тому вони символічно обрали 14 жовтня датою створення Української Повстанської Армії. Армії, котра боролась за збереження самостійної України і з якої сьогодні беруть приклад наші захисники.

У 2014 році з початком нової російсько-української війни, в Україні не лише зросло число призовників до армії. Утворилась велика кількість добровольчих формувань. До їх лав стали саме ті, у чиїх жилах тече кров козаків та повстанців, сучасні захисники рідної землі. Добровольці, які у сучасному світі все ще не забули про важливість традицій, славу воїнів-предків та обов’язок ставати на захист своєї країни, своєї оселі, своєї родини.

Свято Покрови Пресвятої Богородиці переросло у чотири визначні для України події, які роз’єднані часом, але поєднані спільним сенсом. Це день захисника. Тієї людини, яка покладає усі свої сили аби захистити найдорожче.

Покрова Пресвятої Богородиці

Це свято сягає корінням часів хрещення Київської Русі. Є декілька легенд про події того історичного періоди. Всі вони пов’язані з містом Константинополем та появою Богородиці на Землі. Найпоширенішою є легенда про Аскольда та його військо, коли вони намагалися захопити центр православ’я. Тоді жителі столиці Візантії звернулися до Богородиці із молитвами. Пресвята Діва спустилася та вкрила їх. І константинопольці зникли із поля зору ворогів. У народі кажуть, що Аскольд був настільки вражений таким чудом, що після побаченого прийняв християнство. З тих пір Пресвяту Богородицю вважають покровителькою та захисницею народу.

День Українського козацтва

       Образ українського козака є одним з найупізнаваніших у світі. Дужий чоловік з оселедцем та у шароварах, який захищає територію своєї країни. Приписували українським козакам різне – й екстрасенсорні здібності, і надзвичайну силу, ба навіть, зв’язки з потойбічними силами. Але попри це, є чимало історій про віру козаків у Діву Марію. Власне Покрова Пресвятої Богородиці була для козаків дуже значимим святом. Цього дня засідала так звана Козацька Рада, на якій обирали отамана. На Покрову запорізькі козаки поверталися на зимування до своїх хуторів чи зимівниках.  Після знищення Катериною ІІ Запорізької Січі козаки взяли з собою ікону Покрови Пресвятої Богородиці.

День створення Українсько-повстанської армії (УПА)

За традиціями предків-козаків послідували й українські повстанці. Бійці УПА воювали відразу з двома силами – гітлерівськими та радянськими. Їх основною ціллю була незалежність України. Вони вважали Покрову опікункою українського війська, тому символічним є день заснування УПА саме 14 жовтня.

День захисників і захисниць України

Потреба у загальнодержавному святі про захисників України особливо гостро постала після російської окупації Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей. Сотні полеглих бійців за Україну потребували гідного вшанування з боку суспільства й держави. Також в українському суспільстві внаслідок реакції на російсько-українську війну підсилилися тенденції декомунізації — відмови від радянських символів і свят.

Свято встановлене 14 жовтня 2014 р. указом Президента України №806/2014
з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості. Цим же указом скасовано указ Президента України Леоніда Кучми 1999 р., яким встановлювалося свято — День захисника Вітчизни, що відзначалося щорічно 23 лютого.

14 липня 2021 року Верховна рада перейменувала свято на «День захисників і захисниць України».Це свято тих, хто захищає територіальну цілісність і незалежність України сьогодні.

Тож нині, під час російсько-української війни, Покрова, як і багато століть тому, захищає усіх героїв-воїнів України від ворога. Для того, аби усі українці могли жити під світлим та, що найважливіше, мирним небом.


Немає коментарів:

Дописати коментар