понеділок, 28 листопада 2022 р.

Геноцид українського народу

  

                                              Картина Ніни Марченко «Мати 1933-го»

Голодомор 1932-1933 років в Україні - не історична минувшина, а трагічна сторінка історії, яка не має терміну давності і забуття. Вона була і залишається незагоєною раною генетичної пам’яті українського народу. Понад 7 мільйонів українців заморили штучним голодом для досягнення злочинної політичної мети - ослаблення та винищення волелюбного українського селянства - соціальної основи нації.

  26 листопада ц. р.- сумна річниця Голодомору 1932-1933 рр.,коли ми віддаємо належну шану невинним жертвам геноциду українського народу. Незважаючи на намагання тоталітарного радянського режиму дезінформувати світ і вбити в людській пам’яті жахливі спогади, тепер правда про Голодомор стала надбанням світової громадськості. Беззаперечні докази, зроблені на основі архівних документів і досліджень учених, і спогади очевидців стали підставою для визнання Голодомору Ґеноцидом українського народу 16 державами світу та для вшанування пам’яті жертв Голодомору такими високими міжнародними інституціями, як Організація Об’єднаних Націй, Європейський парламент, ЮНЕСКО й ОБСЄ.Всім українцям ще раз потрібно осмислити ці жахливі сторінки нашої історії.

   Традиційно, в День пам'яті жертв голодомору перші особи держави відвідують поминальне богослужіння і покладають символічні горщики з зерном та свічками до пам'ятників жертвам голодоморів в Україні. Скорботні заходи до річниці Голодомору 1932-33 рр. відбулися на території Національного музею "Меморіал пам'яті жертв голодоморів в Україні".Традиційно о 16.00 пам'ять загиблих під час геноциду українського народу вшановують хвилиною мовчання та встановлюють запалену свічку на підвіконня. У великих містах на головних майданах теж запалюють свічки, кожен може прийти це зробити.

О 16-й годині 26 листопада – загальнонаціональна хвилина мовчання, під час якої мільйони українців запалюють  свічки біля Меморіалів Голодомору та на вікнах своїх домівок.


Матеріали про Голодомор 1932–1933

Підбірка відео, книг, виставкових проєктів Українського інституту національної пам'яті на тему Голодомору 1932–1933 років для перегляду, завантаження та поширення.

Відеролик «Голодомор як відповідь на селянські повстання». Ролик розповідає про передумови та причини Голодомору 1932–1933 років.



 

Ролик «Голодомор 1932–1933. Помста за нашу свободу» англійською мовою [video “Holodomor of 1932–1933: a Revenge for Our Freedom”]


 Серія роликів «Незламні» про людей, які пережили Голодомор чи були його свідками і не тільки вижили фізично, а й не дали знищити себе духовно.

Книги та брошури

Брошура «Голодомор. Комуністичний геноцид в Україні»

Брошура «Голодомор не зламав» [brochure “The Holodomor failed to break us”]

 Книга «Репресовані» щоденники. Голодомор 1932–1933 років в Україні»

Це збірка щоденників та нотаток семи очевидців Голодомору, які зафіксували побачене, почуте та пережите.

Книга «Людяність у нелюдяний час» (2-ге видання) розповідає про доброчинців, які в 1932–1933 роках допомагали вижити тим, хто голодував.

Збірка спогадів Анастасії Лисивець «Скажи про щасливе життя» [Testimony of the Holodomor by Anastasia Lysyvets “Speak of the Happy Life”]Переглянути і завантажити електронну версію українською

Книга Ірини Реви «По той бік себе» – про соціально-психологічні та культурні наслідки Голодомору і сталінських репресій.Переглянути і завантажити електронну версію книги 

Книга «Пам’ять роду» – 16 історій родин, які пережили Голодомор 1932–1933 років.Переглянути і завантажити електронну версію книги

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар