четвер, 24 листопада 2016 р.

До Дня пам'яті жертв голодоморів



Результат пошуку зображень за запитом "голодомор свічка"

Кожного року у четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв голодоморів. Тема історичної пам'яті із кривавими сторінками надзвичайно болюча для живих свідків тих подій і для усіх, хто дізнався правду про штучний голод.

Пам'ять про Голодомор 1932-1933



 З метою вшанування пам’яті жертв Голодомору, виховання в учнів почуття патріотизму, національної свідомості та задля того, щоб навчити дітей цінувати кожну крихту хліба у шкільній бібліотеці з учнями 9-А та 9-Б класів був проведений урок історичної правди «Україна пам'ятає ... Світ визнає...». Бібліотекар ознайомила дітей з історичними передумовами виникнення голодомору,  ознайомила із  презентацією «Голодомор.Геноцид українського народу». Крім цього, організовано книжкову виставку «Свічка плакала в скорботі», де представлені науково-популярні видання, історичні та архівні матеріали з фонду бібліотеки.

Свіча пам'яті

Не дай задути в темряві свічу, Коли затужать поминальні дзвони І потьмяніють золотоікони Від чорної розпуки і плачу. Не дай задути пам'яті вогонь, Коли змахнуть крилом ворожі круки, Щоб заглушити стогони і муки, І змити кров з осквернених долонь. Їм не згубити істину в олжі І крики душ, розтерзаних безвинно... Бо їхня кров гірчитиме полинно Тим, хто життя розмінював чужі!.. Хто розтоптав надію чобітьми, Останні крихти вирвавши із хати. Їм перед Богом випаде постати- Тим, хто не зміг залишитись людьми... Хай затуляють вуха від плачу, Та правди їм ніколи не збороти! В цей чорний день полинної скорботи Не дай задути пам'яті свічу.
                                                                                Наталя Данилюк

Немає коментарів:

Дописати коментар