середа, 21 листопада 2018 р.

День Гідності та Свободи

Сьогодні, 21-го листопада, ми відзначаємо п'яту річницю Революції Гідності. Як зібрався Майдан, з чого все почалось і як розвивались події боротьби за честь і гідність,  читайте тут https://tsn.ua/video/video-novini/p-yata-richnicya-revolyuciyi-gidnosti-z-chogo-vse-pochalos-i-yak-rozvivalis-podiyi-borotbi.html

Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні

 
Інформаційна сторінка для 10-тикласників називається "Пам ’ятаємо Героїв Небесної Сотні!" й розповідає про події Євромайдану.  Завдяки відео та аудіо засобам учні цілковито поринули в атмосферу подій революції.
21 листопада 2013 року, після того, як Янукович вирішив призупинити переговори про асоціацію ЄС, на Майдан вийшло невелика кількість студентів. Тоді ще ніхто навіть уявити не міг, що очікує всю Україну в наступні кілька місяців. І для того, щоб наша країна стала ближче до Європи, знадобиться не тільки повна зміна влади, а й сотні людських життів.
У наступні дні події почали розвиватися. "Євромайдани" з'являлися в інших містах, кількість людей росла. Але в той же час були підписані перші постанови судів про заборону акцій, здійснювалися силові розгони і звільнення журналістів за правду про Майдан. У країні з'явилася жорстка цензура.
Причини Майдану 2013

Причин у Майдану було чимало і з кожним днем ​​протесту, їх з'являлося все більше і більше. Але головними можна назвати наступні:
 - Брехня і відмова від ЄС;
 - Узурпація влади Януковичем;
 - Тотальна корупція;
 - Свавілля міліції;
 - Цензура;
 - Придушення громадянських свобод;
 - Репресії проти опозиції.
Через тиждень протестів, стало зрозуміло, що тут не обійтися без політичних дій. І 24 листопада на Європейській площі опозиційні політики організували другий Майдан, а потім зібрали стотисячний мітинг. І це був дійсно перший масовий мітинг, де вимагали повернути країну на шлях в ЄС.
27 листопада - мітинги вже по всій Україні. Янукович летить до Вільнюса, де, незважаючи на те, що відбувається в країні, хоронить угоду з ЄС. Тоді глава МЗС Польщі Радослав Сікорський сказав: "Ваш президент вибрав Росію".
Після цього студенти написали офіційного листа Януковичу, в якому просять президента передумати. Глава АП Льовочкін пообіцяв, що президент розгляне його і відповість найближчим часом. Так і сталося. Напередодні 29 листопада влада привозять до Києва тисячі силовиків, а тим часом на Євромайдані приймають резолюцію, в якій говориться: "президент повинен піти разом з урядом і парламентом".
30 листопада 4.00 почався жорстокий розгін студентського Євромайдану. Страшні кадри того, як силовики били дітей, жінок, людей похилого віку облетіли весь світ. Саме в той момент всім стало зрозуміло, що мета Євромайдану - не просто євроінтеграція, а повна зміна влади. Саме тоді і почалася Революція Гідності.

Немає коментарів:

Дописати коментар