середа, 7 лютого 2024 р.

Всесвітній день читання вголос

 

7 лютого світова спільнота книголюбів відзначає Всесвітній день читання вголос. Це свято зініціював у 2010 році Міжнародний освітній проєкт «LitWorld». 

 Цей день присвячений не просто читанню, а мистецтву та практиці читання вголос. Історії передавалися з покоління в покоління ще до того, як була винайдена писемність. Усні форми оповідання були найпершим способом збереження людських знань, проникливості та творчості.

Всесвітній день читання вголос допомагає нам повернути цю традицію до читання, одночасно сприяючи грамотності.Ця подія має за мету заохочення людства, а найбільше – молодого покоління, до читання книг. Крім того, свято надихає до спілкування та обговорення прочитаного з родиною та друзями.

Читання вголос розвиває швидкість мовлення, розширює словниковий запас,допомагає розвивати навички мислення, зміцнює навички слухання і підвищує грамотність.. Після читання варто обговорювати, ділитися почуттями і робити прогнози. Процес покращує розуміння й активне слухання. Читання вголос знижує стрес і робить нас щасливими.
Запам'ятовування є найсильнішим під час безпосереднього читання вголос, що свідчить про те, що вплив відбувається не тільки від чуття слів, а й від їхнього вимовляння. Це пояснюється тим, що усне проголошення слова створює досвід, що запам'ятовується, - явище, яке дослідники називають "ефектом виробництва".

Учні нашого ліцею також долучилися до цієї події.У читальній залі бібліотеки 7 лютого відбулась година голосних читань «Читаємо та обговорюємо».Діти читали вголос рядки з улюблених дитячих книг, спілкувалися та обговорювали прочитане,брали участь у вікторині,відгадували загадки.



Читати вголос корисно. А ще, читати  модно!

 


Немає коментарів:

Дописати коментар