середа, 12 квітня 2017 р.

12 квітня - Всесвітній день авіації і космонавтики. День працівників ракетно-космічної галузі України

День працівників ракетно-космічної галузі України
Враховуючи значний внесок працівників ракетно-космічної галузі України у наукові дослідження, створення сучасної ракетно-космічної техніки і впровадження високих космічних технологій в народне господарство, Указом Президента України № 230 від 13 березня 1997 року в Україні оголошено свято, що відзначається щорічно 12 квітня — День працівників ракетно-космічної галузі України. 

Людину завжди надихало небо і зірки, з тих самих пір, як вона стала усвідомлювати себе. «Ното Sapiens» завжди хотів літати в небі як птах, а вдивляючись у темні глибини космосу, де таємничо мерех­тіли зірки, йому не давали спокою питання: «Чи самотній він у Все­світі? Що там навкруги? Чи є там інші цивілізації? Чи існують інші планети?.... »
Уперше побачити Землю з висоти пташиного польоту людина мог­ла тільки з винаходом повітряної кулі — 1783 р., а з винаходом літа­ка така можливість з'явилася практично у всього людства.
Саме наприкінці XIX — на початку XX сторіч повітроплаванню, що бурхливо розвивається (крім повітряних куль у небі з’явилися  перші дирижаблі), і авіація, яка тільки-но почала народжуватись, дали поштовх усім мрійникам у світі, воскресивши прекрасну мрію про польоти до інших світів.
Саме тоді й зародилося бажання осягнути невідомий Всесвіт та дізнатися про його приховані таємниці. Ось так і з’явився  космонавт, який пройшовши всі випробування, першим облетів нашу планету.
9 грудня 1959 року Гагарін написав заяву з проханням зарахувати його в групу кандидатів в космонавти. Крім Гагаріна, були ще претенденти на перший політ в космос, всього двадцять осіб. Вони були кращими пілотами країни, претендентів відбирав Сергій Корольов, важливими були зріст, маса і здоров'я. Старт планувалося призначити між 11 і 17 квітня 1961 року. Того, хто полетить в космос, визначили в останню мить, на засіданні державної комісії, ними стали Гагарін і його дублер Герман Титов. Було підготовлено три повідомлення ТАРС про політ Гагаріна в космос. Перше - «Успішне», друге на випадок, якщо він впаде на території іншої країни або в Світовому океані «Звернення до урядів інших країн» з проханням допомоги в пошуку, і трете — «Трагічне», якщо Гагарін не повернеться живим.
Старт корабля «Восток» був здійснений 12 квітня 1961 року в 09:07 з космодрому Байконур. Корабель вийшов на не розраховану високу орбіту.
Виконавши один оберт навколо Землі в 10:25:34 на 108 хвилині, плановий політ був завершений.
12.04(2)   Політ людини у Всесвіт – велика подія в історії людства. Політ Юрія Олексійовича Гагаріна показав, що людина може підкорити Всесвіт, може зберегти нормальне психічне здоров’я і працездатність на всіх етапах космічного польоту – при польоті на ракеті, в стані невагомості і в апараті, який спускається. Це дало величезний поштовх і саме з того часу й почалося вивчення космосу і Всесвіту.
Незалежна Україна упевнено увійшла до складу космічних держав світу завдяки сформованому науковому і виробничому потенціалу космічної галузі - в спадщину від Радянського Союзу залишилася майже третина космічного промислового потенціалу, що створювався на протязі 40-річної участі українських підприємств у всіх основних космічних проектах.12 04(1)
Павло Попович став не тільки першим українцем в космосі. Він вперше під час польоту дав справжній космічний концерт - сильним і чистим голосом проспівав українську пісню «Дивлюсь я на небо ...». Він знав, що його слухають на Землі, і що це улюблена пісня головного конструктора Сергія Корольова.
12 квітня - день початку епохи пілотованих космічних польотів - спільне свято, що з'єднує минуле, сьогодення і майбутнє людей Землі.

Фотодокументи з фондів ЦДКФФА України ім. Г. С. Пшеничного

Немає коментарів:

Дописати коментар