понеділок, 24 квітня 2017 р.

Чому сталася Чорнобильська трагедія?Розщеплені на атоми


Результат пошуку зображень за запитом "чорнобильська катастрофа" Правда про Чорнобиль 
Чому сталася Чорнобильська трагедія?
Розщеплені на атоми(документальний фільм)

Ви чули, як плаче спустошена Прип’ять,
За скоєний гріх розіп’ята живцем,
Прип’ята до неба, щоб вічності випить,
Щоб вмити від бруду змарніле лице?
Регочуть іони малиновим дзвоном
Вбиваючи блиск нерозкритих очей,
Ридає вночі божевільна мадонна.
Приймаючи з лона холодних дітей
В бездонність ночей.
І тихо ступає життя у полин
І лине Чорнобильський дзвін.

А. Багряна


26 квітня 1986 року о 1:24 в ході випробувань на 4-му енергоблоці ЧАЕС, через менш як хвилину після початку експерименту з реактором, він був повністю зруйнований.
 Безпосередньо під час вибуху загинула одна людина, ще одна померла вранці. Близько 4 години ранку пожежа, що виникла після вибуху, була локалізована, а до 6-ї години ранку загашена. Пожежники не дали перекинутися вогню на 3-й енергоблок. Перші уражені серед пожежників з'явилися о 2 годині ночі, пізніше у 134 співробітників ЧАЕС і рятувальних команд розвинулася променева хвороба, 28 з них померли протягом кількох місяців. Згодом загинули тисячі ліквідаторів.
 Місто-привид Прип'ять, розташоване найближче до ЧАЕС - за 12 кілометрів - майже повністю заросло деревами і нагадує величезний парк. Більшість будинків тут порожні, майже немає меблів і особистих речей, все більш-менш корисне розграбоване і вивезене мародерами. Батареї та інші металеві конструкції зрізані.
 За 31 рік зона перетворилася на "заповідник" дикої природи - в Чорнобилі з'явилися унікальні види тварин і птахів. У колишній водоймі-охолоджувачі ЧАЕС плавають гігантські соми, а в занедбаних населених пунктах нечисленні мешканці (близько 200 сотень самоселів) вирощують овочі і не бояться ловити рибу.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар