четвер, 21 вересня 2017 р.

Міжнародний день миру

Для деяких з нас мир - це повсякденна реальність. На наших вулицях спокійно, наші діти ходять до школи. Там, де підвалини суспільства міцні, безцінний дар миру може ніким особливо і не помічатися.
Проте для дуже багатьох людей у сучасному світі цей дар - не більше ніж казкова мрія. Вони живуть в кайданах атмосфери нестабільності та страху. Для них-то в основному і існує цей день.
Двадцять п’ять років тому Генеральна Асамблея проголосила Міжнародний день миру як день загального припинення вогню і відмови від насильства. З тих пір він і відзначається в Організації Об’єднаних Націй. Він покликаний змусити людей не тільки задуматися про мир, але і зробити щось заради нього. Свято відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/55/282.
ООН використовує святкування Дня миру, для залучення уваги до своєї різнобічної роботи в підтримку миру і для того, щоб спонукати окремих людей, групи та громади на всій планеті до осмислення проблем миру та обміну інформацією та практичним досвідом діяльності по його досягненню.
В Україні День миру закріплено відповідно до Указу Презедента України № 100 від 5 лютого 2002 року.

Міжнародний день миру щорічно відзначається 21 вересня. Міжнародний день миру – це дуже важливе свято для всього населення планети. Його проголосили ще в 1981 році резолюцією 36/67 Генеральної Асамблеї ООН. Тоді й вирішили, що це свято буде відзначатися в кожний третій вівторок вересня.Але в 2001 році, на черговій Асамблеї ООН було прийнято рішення, що тепер Міжнародний день миру буде відзначатися щорічно 21 вересня. Так само, це свято ще називають "День загального припинення вогню і відмови від насильства".
Таке свято дуже важливе для всього світу. Звичайно, більшість звикла до того, що вони живуть в мирній обстановці і у них все тихо і спокійно, але так далеко не скрізь. Для деяких людей, міст і навіть країн, мир – це тільки мрія, втілити яку не вдається дуже тривалий час.
ООН в цей день всіма силами намагається вплинути на обстановку, в місцях, де зараз неспокійно. Закликає скласти зброю. Але, на жаль, це вдається далеко не скрізь і завжди.

Звичайно, в цей день проходить безліч різноманітних заходів. В першу чергу – інформативних. Але, крім цього, проходить дуже багато мирних акцій, де людям намагаються допомогти. Варто відзначити, що щороку Міжнародний день світу починається з церемонії у Дзвони світу в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку — спочатку звучить звернення Генсекретаря ООН, після якого він вдаряє в дзвін, потім, після хвилини мовчання.
Ну і звичайно, події, які трапилися за останні кілька років, показують наскільки Міжнародний день миру актуальний і в наш час.
Результат пошуку зображень за запитом "день миру"У вересні 2015 року напередодні Дня миру 193 члена ООН одноголосно прийняли 17 цілей в області сталого розвитку. На історичному саміті глав держав було затверджено новий порядок денний на період до 2030 рік. Цілі країн-членів ООН полягають у тому, щоб викорінити злидні, захистити планету та забезпечити загальне процвітання.
У минулому році у співпраці з ООН всесвітньо відомий музикант, учасник групи «Бітлз» Рінго Старр записав пісню «Now The Time Has Come». Рінго Старр виконав її з  шістю музикантами, які стали відомі завдяки соцмережам. Пісня стала своєрідним гімном Міжнародного дня миру.
За 100 днів до Міжнародного дня миру 2017 року генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш випустив спеціальне послання. За його словами, в 2017 році темою Міжнародного дня миру стане «За світ — разом: повага, безпека і гідність для всіх». Особливу увагу буде приділено важкому становищу біженців та мігрантів по всьому світу.
В Україні до Міжнародного дня миру традиційно пройде ряд заходів. Одне з них – всеукраїнська акція «День миру in UA 2017», мета якої сприяти миру і взаєморозуміння в українському суспільстві.
 Мир на землі.
Мир на землі — це затишок і тиша,
Це сміх дитячий і душі політ,
Коли поет чарівні вірші пише
Про незвичайний, дивовижний світ.
Мир на землі — це росяні світанки,
Краса і творчість, пісня у гаях.
Мир на землі — це вечори і ранки
Із радістю і щастям у серцях.
Мир на землі — це дім і мама, й тато,
Й любові стільки — просто через край!
Це та земля, де щастя є багато
І в кожній хаті — хліба коровай.
Це та земля, де сміх і пісня лине,
А діти йдуть до школи знов і знов.
Й ніколи у боях ніхто не гине,
Бо там господар — щастя і любов.
Н. Красоткіна.

Немає коментарів:

Дописати коментар