понеділок, 18 вересня 2017 р.

Що ти знаєш про В.О.Сухомлинського?


28 вересня - 99 річниця від дня народження
видатного педагога і письменника Кіровоградщини
 В. О. Сухомлинського

sukhom_1
                                                                             Учитель, герой і поет         
                                                                           З серцем палаючим Данко
                                                                           Справжній палкий гуманіст
                                                                           Щастя творив до останку.        
Григорій Орел







Василь Олександрович Сухомлинський
(1918–1970)
видатний український педагог-гуманіст,
Герой Соціалістичної Праці,член-кореспондент АПН СРСР,
кандидат педагогічних наук, директор школи, вчитель,
дитячий письменник
В. О. Сухомлинський (з 1948 року й до кінця життя) – директор середньої школи в с. Павлиш на Кіровоградщині, де 22 роки проводив тривалий педагогічний експеримент, у результаті якого створив оригінальну систему виховання дітей.
В. О. Сухомлинський увійшов в історію української педагогіки як педагог-гуманіст, творець педагогічної системи, в центрі якої перебуває дитина як унікальна особистість.
В. О. Сухомлинський вбачав мету виховання в розвитку творчих сил і здібностей особистості в умовах колективу й на основі етико-естетичних цінностей, інтересів і потреб, спрямованих на творчу працю та саморозвиток. З позицій гуманізму, загальнолюдських цінностей, витоки яких лежать в українській духовності, її моральних імперативах та культурах, педагог розглянув виховання особистості як пізнання, духовність, працю.
В. О. Сухомлинський включив українську народну педагогіку в систему різнобічних педагогічних впливів, вважав її основою формування особистості. Великого значення він надавав прищепленню любові до рідного слова. Зважаючи на це, педагог створив власні оригінальні форми й методи організації навчання та виховання дітей у школі та в позакласній і позаурочній роботі.
Різноплановий та багатоаспектний творчий доробок В. О. Сухомлинського налічує 48 книг, 500 наукових статей, більше як 1500 оповідань і казок для дітей. На початок ХХІ століття вийшло 65 його творів тиражем близько 15 млн примірників. Вони перекладені на 59 мов народів світу. Найбільш відомі книги В. О. Сухомлинського: “Серце віддаю дітям” (видана на 32 мовах світу, має 55 видань); “Народження громадянина”; “Павлиська середня школа”; “Як виховати справжню людину”; “Сто порад вчителеві”; “Розмова з молодим директором школи”; “Книга про любов” та інші.
Педагогічна спадщина В. О. Сухомлинського глибоко вивчається в Україні та багатьох країнах світу. У листопаді 1990 року засновано Українську асоціацію Василя Сухомлинського, цього ж року в Німеччині (м. Марбург) було створене Міжнародне товариство послідовників Сухомлинського, з 1998 року спадщину педагога популяризує Всекитайське товариство прихильників В. Сухомлинського.
Біографія Сухомлинського В.О.
Презентація

Немає коментарів:

Дописати коментар