четвер, 21 вересня 2023 р.

21 вересня-Міжнародний день миру

 Мир на землі – це затишок і тиша,

Це сміх дитячий і душі політ,

Коли поет чарівні вірші пише.

Про незвичайний, дивовижний світ.

Мир на землі – це росяні світанки,

Краса і творчість, пісня у гаях.

Мир на землі – це вечори і ранки

Із радістю і щастям у серцях.

Мир на землі – це дім і мама, й тато,

Й любові стільки – просто через край!

Це та земля, де щастя є багато

І в кожній хаті – хліба коровай.

Це та земля, де сміх і пісня лине,

А діти йдуть до школи знов і знов.

Й ніколи у боях ніхто не гине,

Бо там господар – щастя і любов.

Надія Красоткіна

Міжнаро́дний де́нь ми́ру встановлений резолюцією Генеральною Асамблеєю ООН (Організа́ція Об'є́днаних На́цій)  від 30 листопада 1982 р. і відзначалася в 3-й вівторок вересня, згодом Генеральна Асамблея в резолюції 55/282 від 7 вересня 2001 р. ухвалила, що починаючи з 2002 р.  Міжнародний день миру буде щорічно відзначатися 21 вересня.

 Асамблея заявила, що День миру буде відзначатися як день глобального припинення вогню і відмовлення від насильства, запропонувавши всім державам і народам дотримувати припинення воєнних дій протягом цього дня.

Мета цього свята — звернути увагу на необхідність завершення війн та конфліктів, а також підкреслити важливість мирних переговорів, дипломатії та толерантності.

Невід’ємною процедурою цього дня є символічний «Дзвін миру», відлитий із монет, які зібрали діти з 60 країн світу. Напис на Дзвоні свідчить: «Хай живе загальний мир у всьому світі».  


Під час церемонії, яка триває близько 15 хвилин, обов’язково є хвилина мовчання в пам’ять про тих, хто загинув у військових конфліктах.

Цей дзвін дзвонить усього двічі на рік. Перший раз його можна почути навесні в день весняного рівнодення, а другий – з нагоди святкування Міжнародного дня миру.

В якості емблеми на 21 вересня, Міжнародний день миру, використовують зображення білого голуба з оливковою гілкою. Її творцем є Пабло Пікассо. Вперше цей символ був представлений на Всесвітньому конгресі прихильників миру, що проходив у Парижі в 1949 р.


Зображення виконано за мотивами біблійної легенди про те, що Господь в знак примирення після Великого Потопу надіслав в Ноїв ковчег голубку з гілочкою оливи.«Голуб миру» П. Пікассо з моменту здобуття суверенітету, мир для України, як найприродніше явище суспільного стану, був нормою життя.

В Україні завжди поважали мир. Не раз підтверджували це, і навіть практикою високих державних ініціатив. Наприклад, відмовою від ядерної зброї, яка з легкістю зрівнювала шанси в разі нападу на країну будь-якого агресора. Люди не хвилювалися, адже територіальну цілісність і суверенітет держави "гарантували" найпотужніші і розвинені країни світу. США, Великобританія, Росія і т.д. Держава ніколи не дозволяла собі погрожувати війною своїм сусідам, більш того підтримувала тісні добросусідські відносини з усіма країнами.

Мирне життя українського суспільства завжди було просякнуто надіями і прагненнями до мирного добробуту.

Згідно з Указом Президента України №100/2002 від 5 лютого 2002 року, в країні було засновано національне державне свято - День миру, яке щорічно відзначається 21 вересня.

Уже дев’ятий рік – з 2014 року, відколи почалося вторгнення росії, – в Україні День миру відчувається особливо глибоко, а трагедія війни особливо гостро. 

Мільйони людей, з окупованих агресором українських територій, стали біженцями і вимушеними переселенцями. Були вбиті і покалічені тисячі українських громадян.У лютому 2022 року агресор розпочав широкомасштабну війну, здійснюючи відкритий геноцид українського народу, знищуючи громадянську інфраструктуру, даючи ракетні удари по всій країні. Орди російських терористів ринули на нашу землю.

Сьогодні мир в Україні не є абстрактним бажанням, це усвідомлена мета, адже за мирне існування, за право жити у власній державі триває боротьба на сході країни. І найвищу цінність миру, який є запорукою щасливого життя, сьогодні відчула кожна українська родина. Мир не означає програти війну, мир – це щоденна праця кожного громадянина задля вдосконалення, розвитку і спокою в країні.
Сьогодні у шкільній бібліотеці організована книжкова виставка «Україна бажає миру!». Учні завітали ,щоб ознайомитися з історією свята,міркували,що для них означає слово “мир”, висловлювали  побажання миру та злагоди і ділилися роздумами про те,як можна своїми діями сприяти наближенню перемоги і миру в Україні.



Найбільше у світі щастя – це мир, коли люди живуть дружно та спокійно, земля не здригається від страшних вибухів, не ллються сльози горя та втрат. Цей день присвячений ідеалам миру як у відносинах усередині держав, так і у відносинах між усіма державами, народами та покликаний змусити всіх не тільки задуматись, але й зробити щось заради спокою на Землі.







Немає коментарів:

Дописати коментар