понеділок, 1 лютого 2021 р.

Всеволод Нестайко – «добрий янгол української літератури»

  30 січня -91 рік від дня народження Всеволода Зіновійовича Нестайка

Всеволод Зіновійович Нестайко – найвідоміший сучасний український письменник і казкар, лауреат літературної премії ім. Лесі Українки (за повість-казку “Незвичайні пригоди в лісовій школі”), премії ім. Миколи Трублаїні (за повість-казку “Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків”), премії ім. Олександра Копиленка (за казку “Пригоди їжачка Колька Колючки та його вірного друга і однокласника зайчика Косі Вуханя”). А 1979 року рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури його знамениту трилогію “Тореадори з Васюківки” було внесено до особливого Почесного списку Г.Х. Андерсена як один з найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.Його світ – тонкий візерунок дитячої казки, сплетений із тисячі чарівних образів і найдивовижніших створінь. Його світ – ніби золотаве мереживо сяйва кожного з нових поколінь. Здається, він говорить тими самими словами і малює тими самими пензлями, що й сотні інших письменників і казкарів, але чомусь його творів не можна випустити з рук, не дочитавши до кінця.Переказувати твори Всеволода Зіновійовича — справа абсолютно невдячна, бо в переказі неможливо передати іскристий гумор та захоплюючі пригоди персонажів. Його книги про справжню дружбу і взаємодопомогу, вірність і самовідданість, про уміння знаходити вихід зі складних ситуацій,невтрачаючи при цьому почуття гумору й оптимізму.
Учні нашої школи можуть стати мандрівниками літературного диліжансу “Пригоди в країні книжок Всеволода Нестайка”.У фонді шкільнї бібліотеки представлені книги Нестайка різних видавництв і різних років видання.

      «Тореадори з Васюківки»

Важко знайти в нашій літературі щось настільки веселе, талановите й дотепне, як ця неперевершена книга Всеволода Нестайка. Недаремно «Тореадори з Васюківки» перекладено двадцятьма .
Головними героями повісті є звичайні школяри з села Васюківка — Павлуша Завгородній і Ява Рень. Розбишаку Яву та спокійного домашнього хлопчика Павлушу об'єднує спільне бажання — бути відомими на весь світ. Перші дві частини трилогії розповідає Павлуша, останню Ява Рень. Тут вони стають тореодорами, ловлять іноземних шпигунів, підкорюють Київ, відвідують безлюдний острів поблизу Васюківки разом з Робінзоном Кукурузо. Книга розкриває всі аспекти дружби, взаємодопомоги та довіри один до одного.

      «Дивовижні пригоди в Лісовій школі»

У Лісовій школі з'явився новий учень - скромний розумник Вася Кицин. Новачок намагається влитися в колектив, що дається йому непросто - хулігани дражнять ябедою, хлопці недолюблюють, через те що подобається дівчатам, а тут ще й дивна крадіжка сталася - хтось поцупив коліщатко від шкільного годинника, тож уроки довелося скасовувати. По сліду злочинця йде досвідчений детектив Бровко Барбосович. Та й, зрештою сам Вася Кицин виявляється не тим,ким здається. Таким є сюжет першої оповідки - "Секрет Васі Кицина" "Енелолик, Уфа і Жахоб`як" - знайомить нас з іншопланетними мавпочками Енелоликом та Уфою, що зазнали аварії в чарівному лісі та допомагають відважним друзям Косі Вуханю та Кольку Колючці шукати зниклих однокласників. А ще тут буде Жахоб'як - самотній сором'язливий динозаврик, якому бракує друзів та дитячих забав. Історії Всеволода Нестайка добрі та веселі, вони вчать дружбі та взаєморозумінню, а також боротьбі з власними страхами та непростими ситуаціями на прикладі пригод двох не найбільших чи найвідважніших учнів Лісової школи - їжачка та зайчика, які, проте, завдяки сміливості та розуму, завжди виходять переможцями з небезпечних пригод.



«Найновіші пригоди їжачка Колька Колючки та зайчика Косі Вуханя»

Найновіші пригоди їжачка Колька Колючки та сором'язливого зайчика Косі Вуханя, батько якого є співробітником Науково-дослідного інституту капусти, найвеселіші історії про улюблених героїв казок - все це чекає вашої дитини на сторінках книги. Барвисте видання цікаво також тим, що вперше книгу для дітей ілюстрували ... діти! Прекрасні картинки про їжачка і зайчика намалювали юні художники віком від 6 до 11 років, які брали участь в конкурсі від видавництва.

 

 




«Одиниця з обманом»  

Історія розпочалася з того, що в лісі відкрилася спеціалізована школа з ведмежою мовою викладання і всі батьки пішли записувати в школу своїх дітей. Записали також Косю Вуханя (зайчика) та Колька Колючку(їжачка), які стали справжніми друзями. Спочатку головні герої були боягузами та не впевненими в собі, але потім вони побороли свої страхи й врятували друзів від небезпеки. Адже тільки сміливість і впевненість у своїх силах, допомагає людині подолати всі труднощі та перешкоди. Колько та Вухань в різних життєвих ситуаціях, мужньо знаходили правильне рішення. Дуже добре мати справжніх друзів. Вчителі в лісовій школі дуже хороші і учні ходять на уроки із задоволенням. Адже від вчителя залежить буде його урок подобатися учням чи ні? Якщо вам цікаво в які пригоди потрапляли Кося та його однокласники? Я раджу вам прочитати цю добру і повчальну книгу.

Детальніше: https://www.yakaboo.ua/ua/divovizhni-prigodi-u-lisovij-shkoli-sonce-sered-nochi-prigodi-v-pavutinii.html#tab-reviews

  У цікавих, сповнених гумору повістях та оповіданнях, зібраних у книзі, розповідається про життя учнів молодших та середніх класів. Юні читачі з неослабним інтересом стежитимуть за веселими пригодами часом неслухняних, галасливих, щирих та чуйних дружних хлопчиків та дівчаток. 

 

  

«В Країні Сонячних Зайчиків»

Одного сонячного ранку перед пробудженням Всеволоду Нестайку наснилося, що на його носі сидить живий сонячний зайчик і золотим пензликом малює на його щоках ластовиння. Письменник прокинувся і відчув якусь незвичайну радість і йому страшенно закортіло відразу ж сісти за письмовий стіл і розпочати писати про тих лоскотливих сонячних зайчиків.


 

 

«Супер "Б" з "фрикадельками»

До збірки увійшли повісті "Одиниця з обманом" і "П’ятірка з хвостиком" у новій авторській редакції, а також повість "Супер "Б" з "фрикадельками". У цих творах вирує шкільне життя з його радощами і прикрощами, веселими і сумними подіями. Письменник з великою любов’ю ставиться до своїх героїв, яким притаманні найкращі людські якості: щирість і відданість, здатність до співчуття і самопожертви, готовність прийти на допомогу і вміння дружити.


«Загадка старого клоуна»

Цей пригодницький роман Всеволода Нестайка, який побачив світ 1982 року, перевидається вперше. Автор розповідає про київське шкільне життя вчорашнього сільського хлопчика Стьопи Наливайка, про його друзів із 6-Б та про його фантастичні мандри в минуле і майбутнє за допомогою старшого друга Чака, старого клоуна і чаклуна. Завдяки Стьопі та невгамовному духові козацьких пращурів, що живе в його душі, читач має змогу побачити Київ і киян у різні історичні епохи, починаючи від часів Ярослава Мудрого і закінчуючи ХХ століття

 

 

«Олексій, Велесик і жарт-птиця»

 Це захоплююча розповідь про пригоди маленького хлопчика Олексія та його друзів. Перед героями цієї історії стоїть непросте завдання — перетворити неслухняного капризулю Олексія-Плаксія на гарного малюка Лесика-Веселесика. Досягти мети допоможуть лише дружба, добро і наполегливість. Добрі і яскраві ілюстрації до цієї книги зробила талановита художниця Наталія Бендус-Петровська.




«Пригода в кукурудзі»
 
Прекрасний збірник оповідань визнаного майстра української дитячої літератури Всеволода Нестайка.
Тут і кумедні випадки, і повчальні моменти, й захопливі пригоди.
Як відрізнити правду від брехні?
Як не втрачати здорового глузду у ризикованих ситуаціях?
Як знайти справжньго друга й самому навчитися дружити?
Все це, та ще багато цікавого, юний читач знайде у чудових, веселих оповіданнях Всеволода Нестайка.

Легка, життєрадісна, сповнена доброго гумору книга розповідає про веселі, дотепні пригоди зайчика, їжачка та їхніх однокласників, учнів спеціалізованої музичної лісової школи з ведмежою мовою викладання. Для дітей молодшого та середнього шкільного віку.

Детальніше: https://www.yakaboo.ua/ua/divovizhni-prigodi-u-lisovij-shkoli-sonce-sered-nochi-prigodi-v-pavutinii.html

Немає коментарів:

Дописати коментар