вівторок, 23 листопада 2021 р.

Вільні творити майбутнє


21 листопада ми відзначаємо День Гідності і Свободи. Цей день було започатковано у 2014 році з нагоди початку двох революцій, які відбулися в Україні у ХХІ столітті: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Цього дня українці віддають шану патріотизму й мужності громадян, які стали учасниками цих подій, піднялися на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

Пам'ятну дату ввели, щоб донести до сучасних і майбутніх поколінь об'єктивну інформацію про доленосні події в Україні початку ХХІ століття, а також для вшанування патріотизму і мужності громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів України та її європейського вибору.

Події останніх років ставлять перед бібліотеками завдання активізації патріотичного виховання підростаючого покоління. Готуючись до відзначення Дня Гідності та Свободи, в бібліотеці була підготовлена тематична виставка "Вільні творити майбутнє".Для учнів 6-Акл.проведено урок патріотизму " Україна – це територія Гідності і Свободи",під час якого учні ознайомилися з подіями  які відбувалися в країні і на Майдані Незалежності у 2013-2014 роках,відчули гордість за наших співвітчизників, які понад усе цінують свободу і гідність та продовжують боронити незалежність України від зовнішньої агресії.


Поезія Гідності.

 Олег Короташ


 
Спецпроєкт телеканалу UA:Перший, серія міжпрограмних роликів до Дня пам’яті Героїв Небесної сотні, в яких українські поети (Мирослав Лаюк, Дмитро Лазуткін, Ірина Цілик, Павло Коробчук, Олег Короташ, Сергій Пантюк) читають власні вірші, присвячені подіям, що сталися на Майдані у 2014 році. 
                           

Більшість з них брали безпосередню участь у Євромайдані, хтось спостерігав зі сторони, але кожен має свою власну історію, яка пов’язана з тогочасними подіями. У цих віршах — лише емоції, сконцентровані у поетичних творах. 
            

Рекомендую прочитати

"Небесна сотня. Антологія майданівських віршів" (2014)


До антології "Небесна сотня", впорядкованої Лесею Воронюк, ввійшли вірші понад двохсот сучасних українських письменників (Дмитро Павличко, Іздрик, Олександр Ірванець та інші) і непрофесійних авторів про революційну боротьбу українців протягом листопада 2013 — лютого 2014 років проти тиранічної влади. Утім, видавничий коментар поправляє, що "не так проти влади, як за своє майбутнє" і свободу власної держави.

Також видавництво "Букрек" зазначає, що "ця антологія є першою й відразу ж вдалою спробою зібрати, упорядкувати та зберегти майданівські вірші, написані українською, російською і білоруською мовами. Літературну та історичну цінність цієї книги без перебільшення можна прирівняти до антології Юрія Лавриненка "Розстріляне відродження", адже якби у 30-ті роки минулого століття доробки українських сподвижників-письменників не були зібрані в один збірник, існувала величезна загроза того, що більшість творів були б втрачені. Безперечно, антологія "Небесна сотня" претендує на високе звання "народна книга".

Марсі Шор "Українська ніч. Історія революції зблизька"


 

Це — дослідження подій Революції гідності американської професорки Марсі Шор, яка викладає в Єльському університеті та спеціалізується на новітній історії Сходу. Книжка складається з двох частин: "Майдан. Революція" та "Війна на сході України". Оповідь подій чимось нагадує кінематограф з нелінійним монтажем. Замість сухої розповіді Марсі Шор зосереджується на персональних історіях активістів і бійців, розгортає їх у власних інтерпретаціях. Тут є і письменник Тарас Прохасько із сином Маркіяном, Святослав Вакарчук, Сергій Жадан та багато інших. Є багато розповідей "простих людей", які долучились до революції, волонтерства, поїхали на війну — вони не обирали стати героями, а просто йшли за покликом серця. Загалом книжка фіксує важливі зміни всередині людей: як вони поводяться та що ними керує у найкритичніші моменти, як змінилось їхнє відчуття часу та сприйняття суспільства в цілому.

"Maidan — Portraits from the Black Square" / "Майдан — портрети з Чорного квадрату"

 


Книга про Майдан лондонської фотохудожниці Анастасії Тейлон-Лінд. На барикадах Грушевського вона створила імпровізовану студію та знімала учасників Революції гідності. У коментарі The New York Times Анастасія розповідала, що приїхавши до Києва 1 лютого 2014 року, побачила як антиурядові демонстранти були фактично заблоковані в центрі міста та змушені жити в умовах облоги. Тисячі людей готувались до бою і наелектризована атмосфера сприяла тому, щоб її документувати. Але фотографка вирішила зосередитись саме на обличчях тих людей, які цю революцію творили, та створити такі умови, аби їм було комфортно зніматись і розповідати про себе.

#EUROMAIDAN — HistoryInTheMaking


 

Мабуть, найпопулярніша книжка про Євромайдан. Ця хроніка вийшла у 2014 році та є однією з перших, які дослідили феномен Майдану у вигляді фотоальбому. До збірки увійшли близько 200 світлин, де зафіксовано всі моменти революції від початку до кінця. Крім фото, в книзі є тексти відомого історика Ярослава Грицака, філософа Тараса Лютого й інших.

"Літопис самовидців: дев’ять місяців українського спротиву"


Колективний портрет "народження нації", упорядкований письменницею Оксаною Забужко, складається з хроніки соціальних мереж, інтернет-роликів, фрагментів новинних стрічок на сайтах. Словом, це документ українського "революційного інтернету" — важливого феномену тих подій. Адже вся країна спостерігала за героями не лише через телевізійний екран, а в основному через віконце свого браузера. Постійні онлайн-стріми, щосекундні оновлення стрічок, важливі для поширення дописи, інформація про допомогу — інтернет став певним соціальним клеєм для "нової нації". Книжка містить багато найпоширюваніших у той час дописів, які належать як відомим журналістам, письменникам та громадянським діячам, так і "звичайним користувачам соцмереж".

Христина Лукащук — Казка про Майдан 


 
Як говорити з дітьми про найдраматичніші події в новітній історії України? Як пояснити так, щоб дитина не просто "зрозуміла", а й відчула? Адже наймолодші українці усе відчувають, бачать та сприймають — просто по-своєму. І зовсім замовчувати від них те, що сталося, було би злочином. Невеличка, але яскрава і глибока "Казка про Майдан" Христини Лукащук — тонка робота, яка за допомогою зрозумілих та глибинних архетипів, малюнків і казкової атмосфери вперше "говорить" з дітлахами про Євромайдан та дуже акуратно вводить їх у контекст подій.

 

 







Немає коментарів:

Дописати коментар