пʼятниця, 26 листопада 2021 р.

Голодомор - помста за свободу


Визнання Голодомору геноцидом українського народу подекуди в світі розпочалося ще до того, як у самій Україні в 2006 році був ухвалений відповідний закон.Голодомор –  акт геноциду українського народу, здійснений керівництвом ВКП(б) та урядом СРСР у 1932–1933 роках шляхом організації штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців на території Української СРР та Кубані. Через насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення. Визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу законодавчо закріплене законом України “Про Голодомор 1932-1933 років в Україні”, ухваленим Верховною Радою 28 листопада 2006 року. Постановою Апеляційного суду Києва від 13 січня 2010 р. Й.Сталіна, В.Молотова, Л.Кагановича, П.Постишева, С.Косіора, В.Чубаря, М.Хатаєвича визнано винними в організації Голодомору

У бібліотеці до Дня пам'яті жертв голодоморів оформлена виставка: «Україна памʼятає,світ визнає», де кожен бажаючий зможе ознайомитися з літературою про Голодомор – геноцид нашого народу: це документи, свідчення очевидців, а також «Національна книга пам'яті жертв голодомору», «Лиха коса голодомору: 1932-1933 роки» та інші. Юні читачі також змогли ознайомитися з документальними свідченнями про події тих років.

Під час години пам'яті «Скорботна свічка пам'яті не згасне» у 9- в кл.(кл.кер. Бугаєнко Л.І.) бібліотекар ознайомила підлітків із   матеріалами  тематичної  викладки .





«Питання життя і смерті – зібрати хліб з України»: УІНП презентував історичний ролик до 100-річчя масового голоду 1921-23 років.

 "Як говорити з дітьми про Голодомор": УІНП провів експертне обговорення про вивчення геноциду в освітніх закладах

Немає коментарів:

Дописати коментар