понеділок, 15 листопада 2021 р.

Цитати видатних українців про освіту

З кожним днем значення поняття освіти, науки, навчання для нас зростають і набувають нового, глибшого значення. Їх можна пов’язувати з книгами, школою, саморозвитком, працею тощо. Можна казати, що ідеальних вчителів не існує чи що їх можна знайти в кожному закладі; що головна мудрість на сторінках виховного роману або ж найліпше вчить саме життя; що варто бути обізнаним у всьому чи краще обрати одну галузь та вдосконалюватися в ній.

А що ж говорили та думали про це відомі українці? Пропонуємо вам добірку та найцікавіші цитати про освіту.

  • Хто думає про науку, той любить її, а хто її любить, той ніколи не перестає вчитися, хоча б зовні він і здавався бездіяльним.

      Григорій Сковорода, філософ, богослов, поет і педагог

  • Щоб виховати людину високого інтелекту, красиву й багату емоціонально, вчитель не може обійтися без книги, без цілого світу художніх образів. Книга — велика сила, це правда, але в руках доброго вчителя, ми знаєм, ця сила подвоюється. Слава тому вчителеві, який на все життя прищеплює юному серцю любов до художнього твору, до його правди, до його краси.

            Олесь Гончар, письменник, літературний критик, громадський діяч

  • Вихователь — це особа, яка за дорученням народу має повсякденний доступ до найдорожчого народного багатства — розуму, думок, почуттів дітей, підлітків і юнацтва. Перед ним, з одного боку, моральні цінності, створені, вистраждані протягом століть, з другого — багатство народу, його майбутнє, його надія — молоде покоління. Вихователь творить найбільше багатство суспільства — людину. В цьому творенні найголовнішим є вміння знайти в моральних цінностях нашої Вітчизни і всього людства те, що треба вкласти в юні душі. Визначивши, що треба вкласти в юні душі, вихователь замислюється над тим, як настроїти своїх вихованців на сприйняття моральних цінностей.

                             Василь Сухомлинський, педагог, публіцист, письменник

  • Учітеся, брати мої, думайте, читайте.

                                          Тарас Шевченко, письменник, мислитель, художник

  • Школа повинна дати те, чого треба життю.

                    Михайло Грушевський, історик, громадський та політичний діяч

  • Потрібно давати освіту найбіднішому населенню, найбіднішим сім’ям. Це запорука фінансової грамотності, ефективності в господарюванні.

             Андрей Шептицький, предстоятель УКГЦ, доктор права і богослов’я

  • Довір’я. Мені здасться, що це є те головне, чого мусить кожний педагог добиватися у взаємовідносинах з учнем, з колективом класу. Коли вчитель не вміє завоювати повного довір’я своїх учнів, він ніколи не буде справжнім учителем. Я пам’ятаю, я яким довір’ям я ставився до свого першого вчителя. Кожне його слово для мене було священним. Бо воно було справедливим, красивим, звучним, воно відкривало мені такі грані життя і світу, про які до того я не міг навіть запідозрювати і здогадуватись.

                                           Юрій Збанацький, письменник, кінодраматург

  • Як без крил птахам бува годі полетіти, так і людям без наук також не зажити.

                                    Мануїл Козачинський, педагог, письменник, драматург

  • У роботі вчителя повинна царювати серйозність, що допускає жарт, але не обертає всієї справи на жарт.

   Констянтин Ушинський, педагог, кандидат юриспруденції і правознавець

  • Учитель – це той, хто виховує і викохує нашу зміну, це той, хто вкладає в маленькі голівки наших дітей найвищі ідеали людства, прищеплює їм любов до життя і до праці, прекрасне почуття колективу, честь і мужність, ясність у поглядах, безмежну жадобу до знань.

                             Максим Рильський, поет, перекладач, громадський діяч

  • Важко переоцінити роль справжнього педагога. Він не лише і не стільки джерело інформації, скільки духовна опора дитини, її реальний ідеал.

                              Микола Амосов, лікар, біокібернетик, громадський діяч

  • Письменників називають інженерами людських душ. Те саме завдання по вихованню й навчанню молодого покоління стоїть і перед учителями, перед працівниками освіти. Отже, є всі підстави називати і їх такими ж інженерами. А таке  звання чесна  людина  мусить  виправдувати  працею.

                                            Петро Панч, письменник, сотник Дієвої Армії УНР

  • Я радо бачив би, якби люди: малі діти, старші, престарілі не лише читали Шевченка, а й рецитували його. Якщо б ми всі це зробили – перейняли дух Шевченка, дух українства, який він так прекрасно схопив, то другорядні справи, з якими нам сьогодні доводиться мати справу, боротися, перестали би бути такими важливими. Тому що ми були б дуже свідомі, хто ми є. І що ми є один народ, одна єдність, одна велич.

                                          Любомир Гузар, патріарх-предстоятель УГКЦ

  • І я дійшов переконання: треба опанувати одну справу, одну ділянку життя — і знати її досконало. Тоді станеш справді кимось помітним у ній.

        Петро Яцик, президент «Ліги українських меценатів», підприємець і   філантроп

  • Усяка школа славна не числом, а славою своїх учнів.

                                                       Микола Пирогов, хірург, анатом і педагог

  • Книга й школа — що є глибше?

                                                   Павло Тичина, поет, перекладач, публіцист

  • Розум є незрівнянно вища здатність, але вона здобувається не інакше, як перемогою над страстями.

                                                          Микола Гоголь, письменник, етнограф

  • Бувають учителі з природженим педа­гогічним талантом, які вміють під час уроків жити спільним життям усього класу, забувати про себе, про свої власні турботи, радощі і тривоги.  Кожний урок  такого вчителя є розширенням розумового кругозору учня, задоволенням його природної допит­ливості, розбудженої попередніми успіхами, є насолодою, а не мукою.

                                      Іван Франко, поет, літературний критик, науковець

  • Уже одно те, що в школі є людина не лиха, не черства педантка і притім чесна,— єсть уже велика користь для дітей.

                           Леся Українка, письменниця, перекладачка, фольклористка

  • Безумовно, фах учителя дуже нелегкий, він дуже складний. Він вимагає серця доброго, чуйності великої. Тому що ми маємо справу — як артист, так і учитель — з живим матеріалом, з живою душею, з відкритими очима. Я дуже хотіла б нагадати молодим учителям про це. На вас дивляться молоді очі, вас сприймають молоді серця, нічим не затьмарені ще. З цією душею, з цим серцем багато можна зробити, якщо правильно направити їх.

                                                          Наталія Ужвій, акторка театру та кіно

Багато з цих слів були сказані ще дуже давно, проте аж ніяк цитати про освіту не втрачають своєї актуальності зараз та можуть бути чудовими дороговказами на шляху досягнення якісної української освіти.



Немає коментарів:

Дописати коментар